Luxor, 1 päivä (lokakuu-joulukuu)

Voit varata useimmat retket netistä etukäteen, jo 60 päivää ennen lähtöä. Ennakkoon varattavia retkiä on useimmissa lomakohteissamme. Oman lomakohteesi ennakkoon varattavat retket löydät Minun lomani -sivulta. Minun lomani -sivulta näet myös retkien opastuskielet. Kirjaudu sivulle varausnumerollasi, tee varaus ja varmista paikkasi retkelle! « Näytä kaikki retket Koko päivä | Historia & Kulttuuri

Temppelit ja hautakammiot Niilin rannalla

Intensiivisen päivän aikana ehdimme kokea Karnakin temppelin, Memnonin kolossit, kuningatar Hatšepsutin temppelin ja Kuninkaiden laakson maalauksin koristellut hautakammiot.

Luxor on viihtyisä pikkukaupunki Niilin rannalla. Mutta samalla se on paikka, jossa voit matkustaa 2 000 vuotta ajassa taaksepäin faraoiden aikaan. Tätä kokemusta ei kannata jättää väliin!

Egypti on lähes 90 prosenttisesti kuivaa, käyttökelvotonta aavikkoa, mutta Luxor sijaitsee hedelmällisessä Niilin laaksossa, joka on Niilin veden ansiosta kuin nauhamainen keidas. Täällä ihmiset ovat asuneet tuhansia vuosia ja Egyptin kukoistuksen aikaan kaupunki, jota silloin kutsuttiin Thebaksi, oli faraoiden mahdin keskus. Loisteliaat temppelit, veistokset ja kuninkaiden haudat ovat säilyneet noilta ajoilta.

Kun noustuamme aikaisin aamulla ja ajettuamme halki aavikon saavumme Luxoriin, aloitamme kierroksen tutustumalla Karnakin temppeliin. Se on valtava temppelikompleksi, jota rakennettiin yli 2 500 vuoden ajan. Täällä vaellamme Ramses II:n, Tutmoses III:n ja Hatšepsutin ja monien muiden suurien faraoiden jalanjäljissä. Heidän historiansa on hakattu temppelin seiniin.

Käymme myös Niilin läntisellä rannalla, jota joskus kutsutaan "kuolleiden puoleksi". Täällä on Kuninkaiden laakso, suuri hauta-alue, jossa lepää kolme sukupolvea faraoita yli 500 vuoden ajalta. Nousemme joihinkin jo kokonsakin puolesta vaikuttaviin hautakammioihin, joiden seiniä koristavat upeat, väreiltään mitä kirkkaimmat maalaukset. Joidenkin hautojen saleihin, joissa faraoiden muumiot ovat levänneet sarkofageissaan, pääsee vain yli 100 m pitkää, kalkkikiveen hakattua holvikäytävää pitkin.

Lähes kaikki haudat on vuosisatojen varrella valitettavasti ryöstetty aarteistaan, joten ihailtavaksi on jäänyt lähinnä vain loistavia maalauksia. Pitkien hieroglyfirivien lisäksi nähtävänä on eloisia kuvia haukanpäisistä jumalista ja auringonjumalista sekä muinaisen Egyptin arkea kuvaavia linnunmetsästys- ja kalastusaiheisia maalauksia. Ainoa hauta, jonka arkeologit löysivät koskemattomana, on Tutankhamonin hauta. Sen aarteet ovat nyt Kairon Egyptiläisessä museossa, mutta useimmiten käynti kuuluisassa haudassa (joka ilman aarteitaan tuntuu melko pieneltä ja vaatimattomalta) onnistuu (pääsymaksu 100 EGP, ei sisälly retken hintaan).

Läntisellä rannalla lyhyen matkan päässä Kuninkaiden laaksosta on kuningatar Hatšepsutin kuolintemppeli, jossa myös käymme. Se on vaikuttava rakennus, jossa on pitkiä rivejä kullankeltaisia hiekkakivisiä pylväitä. Ne tuntuvat melkein sulautuvan yhteen taustalla olevan kallionkielekkeen kanssa. Hatšepsut oli ainoa Egyptiä hallinnut naispuolinen farao ja hänen tarinansa on mielenkiintoinen.

Ennen kun suuntaamme paluumatkalle Punaisenmeren rannalla sijaitseviin hotelleihimme, pysähdymme vielä kahden valtavan suuren Memnonin kolossin luona. Farao Amenhotep III kuvaavat kolossit ovat keskellä maisemaa kuin kaksi vartijaa ja sanansaattajaa kaukaa menneisyydestä.

Lähtöpaikka Kieli Viikonpäivät  
Soma Bay


Maanantai
Torstai
Keskiviikko
Hurghada


Maanantai
Torstai
Keskiviikko
Makadi Bay


Maanantai
Torstai
Keskiviikko
Sahl Hasheesh


Maanantai
Torstai
Keskiviikko
SENODK = Retken opastus joko ruotsiksi, norjaksi tai tanskaksi
EN = Retken opastus englanniksi
FI = Retken opastus suomeksi
= Retkellä ei ole mukana opasta.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.
 
Perustiedot
Pääsymaksu Sisältyy
Lounas Sisältyy
Kuljetus Sisältyy
-

Hintaesimerkki/aikuinen*

102 eEUR

* Lähtöpaikka Hurghada

 

Muista!

Jotta ehdimme kokea niin paljon kuin mahdollista, lähdemme retkelle aikaisin. Tilaa herätys ja aamiaispaketti hotellisi vastaanotosta viimeistään klo 18 retkeä edeltävänä iltana. Mukaan kannattaa ottaa villatakki, huivi tai vastaava, koska ilmastoidussa bussissa voi olla viileää. Ota mukaan myös käteistä rahaa pikkuostoksia ja lounaan ruokajuomia sekä paikallisoppaan ja kuljettajan juomarahoja varten. Lounas (ei ruokajuomat) ja sisäänpääsymaksut (lukuun ottamatta Tutankhamonin haudan pääsymaksua) sisältyvät retken hintaan.

Pysähdysten järjestys voi vaihdella riippuen liikenteestä ja aukioloajoista.

Muista passi!

Joulu- ja uudenvuodenaaton johdosta retki on siirretty seuraavasti:

24.12. retki järjestetään 23.12.
31.12. retki järjestetään 30.12.